donderdag 13 maart 2008

CREATIVE GENERALIST OR SPECIALIST?


If creativity is your livelihood, is it a good idea to pursue multiple interests and develop a range of skills, or should you focus on one or two key talents and become the best around in your specialism?
Review by Mark McGuinness


[+ article]

1 opmerking:

Walter zei

Een manier om de polariserende tweedeling van generalist of specialist te vermijden is de focus te leggen op de vier basishoudingen die ons toelaten om de werkelijkheid te beleven: 1. zich positioneren (in een bepaald wereldbeeld, een taal, een cultuur, een talent, een...), 2. dit exploreren en eventueel verruimen (om de werkelijkheid die zou kunnen blijken voor te zijn), 3. beslissingen nemen (dikwijls standaard, soms in het ongewisse, welk aspect we zullen laten blijken) 4. de confrontatie aangaan met de zelforganiserend kracht van de werkelijkheid (om te controleren en nieuwe dingen te kunnen ontdekken), 1. waarna we ons terug kunnen (her)positioneren enz...
In alle vier deze houdingen komen zowel generalisten als specialisten aan de bak.
Zich te veel engageren in de discussie rond de tweedeling "generalist of specialist" is een soort vermomming voor het gevecht om te kunnen beslissen over het doen en laten van anderen. Het is het geweld dat nodig is om de werkelijkheid binnen een bepaald wereldbeeld beschreven te krijgen. Er is echter ook altijd wat anders dat terzelfdertijd gebeurt... ook tijdens het lezen van deze reactie ;-)